Griffioen in het nieuws

Met de muziek mee

In beeld: pianovervoerders van Griffioen Transport

Geen alledaags beeld: een piano aan een lange kraan, bungelend boven het dek van een cruiseschip. Voor chauffeur Sebastiaan van Hoof (33) en zijn collega Jeroen (25) is het dagelijks werk: in de weer met zware muziekinstrumenten. TON reed een dagje mee met de mannen van Griffioen Transport uit Bodegraven.

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

 

Vleugel verplaatsen

Hun vrachtwagen valt haast in het niet naast de SS Rotterdam. Het voormalige cruiseschip van de Holland Amerika Lijn – 228 meter lang en 61 meter hoog – ligt aan de wal geklonken. Het doet dienst als hotel, restaurant, congrescentrum. Sebastiaan en Jeroen komen vandaag een vleugel ‘verhuizen’, van het ene dek naar het andere. Dat zou via de trap kunnen, maar met hun kraanwagen is de klus veel sneller geklaard.

Geen dag spijt

Sebastiaan van Hoof uit Alphen aan den Rijn werkt sinds zijn schooltijd bij Griffioen. Nu, zestien jaar later, heeft hij nog geen dag spijt gehad van zijn keuze voor pianotransport. Hij is niet van plan ooit nog iets anders te gaan doen. “De afwisseling, het rijden, met de kraan manoeuvreren, dingen uitzoeken … ik vind alles even mooi.”
Bijrijder Jeroen Olsthoorn uit Bodegraven zit zeven jaar bij Griffioen. Hij is er als BBL’er begonnen en ‘blijven hangen’. Ook hij voelt zich helemaal op zijn plek tussen de piano’s. Vraag hem wat hij over tien jaar denkt te doen en het antwoord is: “Hopelijk werk ik dan nog steeds hier.”

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

Niet heel zwaar

Sebastiaan bestuurt een van de drie kraanwagens van Griffioen Transport. De telescoopkraan is uitgeschoven 21 meter lang. Daarmee valt bij een flat de zevende verdieping te bereiken. De kraan tilt maximaal 500 kilo. Genoeg voor de meeste piano’s; die wegen doorgaans een paar honderd kilo. Is het zwaar werk? “Valt wel mee”, zegt Sebastiaan. “Over heel de dag gezien is het niet zwaar. Alleen als je even de piano moet tillen, is het pittig. Maar daar hebben we training in gehad. Je moet je sterk maken tegen de piano; het is geen kratje boodschappen dat je optilt.”

Service leveren

De mannen van Griffioen Transport komen door het hele land en rijden ook internationaal. Ze brengen piano’s van de importeur naar de pianozaak en naar particulieren. In de loop der tijd heeft Sebastiaan wel enige ‘pianokennis’ opgedaan. “Ik ben nieuwsgierig, vind het interessant er een beetje vanaf te weten. En ik wil service leveren; zorgen dat de klant meteen op de piano kan spelen als we die hebben binnengezet.”

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

Telescoop

Om de vleugel (een Yamaha C7, 227 centimeter van toetsenbord tot ronding) van het ene dek naar het andere te verhuizen, moet de telescoopkraan helemaal worden uitgeschoven.

Even douwen

Een moment dat het werk zwaar kan zijn: manoeuvreren met de vleugel. Sebastiaan zegt: “Je moet ‘m even omhoog douwen.” En Jeroen relativeert: “Je tilt niet het hele gewicht, maar alleen een deel.”

Broekje

Een paar honderd kilo hangend aan een kraan. Dat mag niet losschieten. Sebastiaan en Jeroen maken met band en ratel een soort broekje rond het muziekinstrument. Drie keer er omheen, voor de zekerheid.

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

Klantcontact

“Ik stel me altijd netjes voor en geef een hand”, zegt Sebastiaan. Het contact met klanten is een van de aantrekkelijke kanten van hun werk. Jeroen: “Je komt bij veel mensen thuis en maakt ze blij met wat ze gekocht hebben.” Deze mevrouw in Kwintsheul – eigenaresse van een snackbar – heeft voor haar dochter een piano aangeschaft. Die kan niet door de zaak, maar moet getakeld worden naar de eerste verdieping.

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

Lastig

Het raam moet eruit. Zeker bij particulieren kun je voor lastige omstandigheden komen te staan. Sebastiaan: “Meestal doet het kantoor navraag. En als er wat bekeken moet worden, gaan wij zelf eerst langs.”

Zenuwachtig

“Mensen zijn altijd zenuwachtig”, weet Sebastiaan. Piano’s zijn dure instrumenten. Een splinternieuwe kost al snel een ton. Maar ook een oude die verhuist met worden, kan onbetaalbaar zijn vanwege de emotionele waarde. Als de piano op zijn plek staat, gaan Jeroen en Sebastiaan op de foto met een gelukkige pianiste. “Dat wilde mevrouw graag”, zegt Jeroen goedmoedig.

Nederland Rotterdam 14-04-14 TON Piano Verhuizers foto: Marco Hofste

Muziek

Sebastiaan stelt de navigatie in. Hij heeft weinig poespas in de wagen “Die gordijntjes vind ik wel leuk. En we hebben een goede radio, met een stevig geluid. Lekker op vrijdagmiddag met feestmuziek op huis aan.”

Fotografie: Marco Hofsté
Text: TON magazine